Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

    1.  Λησμονημένη Επέτειος.
       Στις 5.15 το πρωί της 6ης Απριλίου του 1941, η Γερμανία επετέθη εναντίον της Ελλάδας, με 12 επίλεκτες Μεραρχίες του 12ου Σώματος Στρατού, υπό την Διοίκηση του στρατάρχου Φόν Λίστ. Ο Γερμανικός Στρατός διέθετε και το 7ο Σώμα Αεροπορίας υπό τον περίφημο Πτέραρχο Ριχτχόφεν με 1000 αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 250 ήσαν καθέτου εφορμήσεως. Έναντι αυτών οι Ελληνοβρετανικές Δυνάμεις διέθεταν μόνο 45 ελληνικά και βρετανικά αεροπλάνα. Στις 9 Απριλίου και ενώ ο Ελληνικός Στρατός, που επάνδρωνε τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, εμάχετο μέχρις εσχάτων, η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στη Δεύτερη Γερμανική Μεραρχία Αρμάτων, η οποία εισέβαλε από το Πετρίτσι, προήλασε δυτικά κατά μήκος του ποταμού Στρούμιτσα, έφθασε στον Αξιό, πέρασε τις γέφυρες τούτου και εκείθεν εισήλθε στη Θεσσαλονίκη χωρίς αντίσταση.
  Οι μαχητές των οχυρών της Γραμμής Μεταξά εμάχοντο  μέχρις εξαντλήσεως των πυρομαχικών τους. Ο Λοχίας Γεώργιος Ίτσιος, από τα άνω Πορόϊα, με 12 στρατιώτες απέκρουσαν με το πολυβολείο τους ολόκληρο Σύνταγμα της 6ης Ορεινής Γερμανικής Μεραρχίας στο Μπέλες και στο ύψωμα Ομορφοκκλησιά. Το απόγευμα, αφού εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους, εξήλθαν  του πολυβολείου. Οι Γερμανοί που τους περιεκύκλωσαν, ρώτησαν εάν υπάρχουν και άλλοι στρατιώτες στο οχυρό. Όταν τους απήντησαν ότι ήσαν μόνον ο λοχίας και οι παρόντες, οι Γερμανοί τους συνεχάρησαν έναν- έναν, τους παρουσίασαν όπλα και ακολούθως τους εξετέλεσαν εν ψυχρώ. Το δίκαιο του πολέμου ποδοπατήθηκε βάναυσα από τη γερμανική μπότα. Σκηνές αφάνταστου ηρωισμού συνέβησαν στο Ρούπελ και στο Ανατολικό  Μπέλες.

    2.   Λησμονημένη Επέτειος.
       Στις  18 Απριλίου του 1941, αυτοκτόνησε ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής. Στις 20 Απριλίου ο Στρατηγός Τσολάκογλου υπέγραψε την πρώτη συνθηκολόγηση στο χωριό Κοντονάσι. Στις 21 Απριλίου ορκίσθηκε Πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Στις 23 Απριλίου ο Βασιλεύς ΄Γεώργιος και η Κυβέρνηση ανεχώρησαν με βρετανικό υδροπλάνο για την Κρήτη, ενώ παρητ’ηθη ο Αρχιστρατηγος Παπάγος.

    3.  Λησμονημένη Επέτειος.
       Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα, στη γωνία των Λεοφόρων Κηφισιας και Αλεξάνδρας, ο Στρατιωκός Διοικητής των Αθηνών Στρατηγός Καβράκος, οι Δήμαρχοι  Αθηναίων και Πειραιώς Αμβρόσιος Πλυτάς και Μανούσκος, ο Νομάρχης Αττικής Πεζόπουλος και ο Συνταγματάρχης Κανελλόπουλος, ως διερμηνεύς, ανέμεναν την άφιξη των γερμανικών στρατευμάτων. Στις 10.15 φάνηκε να πλησιάζει το Γερμανικό τάγμα με Διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Φον Σέϊμπεν. Στο τραπεζάκι ενός καφενείου, κοντά στην έπαυλη των Θών, υπεγράφη το Πρωτόκολλο Παραδόσεως της πόλεως  των Αθηνών, στις 10.30. Ξαφνικά ακούστηκε ένα σπαρακτικό και ανατριχιαστικό κλάμα μιας γυναίκας που βρέθηκε κοντά. Ο Στρατηγός Καβράκος την υποχρέωσε να παύσει. Στη συνέχεια ο Φον Σέϊμπεν, που ήταν χαρούμενος και διαχυτικός είπε: “Κύριοι, εξ ονόματος του Φύρερ, σας δηλώ, ότι ερχόμαστε ως φίλοι και όχι ως εχθροί.” Πολύ γρήγορα όμως οι Έλληνες διεπίστωσαν το αντίθετο…
    Οι Γερμανοί συνήντησαν τη σκληρότερη ως τότε αντίσταση στην Ευρώπη. Το ανακοινωθέν του Στρατηγείου του Φύρερ που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου του 1941 και έκανε γενική εκτίμηση των έως τότε επιχειρήσεων, ανέφερε: “Εκλεκτά Ελληνικά Στρατεύματα υπερίσπησαν με εξαιρετικόν ηρωισμόν τα οχυρά της Γραμμής  Μεταξά.(ΙΣΤΙΜΠΕΪ, ΚΕΛΚΑΓΙΑ, ΡΟΥΠΕΛ, ΟΥΣΙΤΑ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΑΪΣΕ, ΕΧΙΝΟΣ, ΝΥΜΦΑΙΑ, ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΝΗΣ, ΚΑΡΑΤΑΣ, ΝΤΑΣΑΒΛΙ). Προεκλήθησαν ως εκ τούτου συγκρούσεις εξ εγγυτάτης αποστάσεως, τόσον πείσμονες και έντονοι, όσον δεν είχον λάβει μέχρι τούδε χώραν εις κανένα άλλο πολεμικό θέατρο.”


                                 Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

Η συνεχής αυτή ανθελληνική στάση των γερμανικών ΜΜΕ , είναι απαράδεκτη.

“ Εγώ να δεχτώ ότι δώσαμε την ευκαιρία να μας σχολιάσουν αρνητικά, αλλά όχι με αυτούς τους άσχημους χαρακτηρισμούς. Οι Γερμανοί ξεχνάνε  ότι την προκοπή τους τη στήριξαν στους μετανάστες. Οι Έλληνες Μετανάστες δούλεψαν πολύ σκληρά  στη Γερμανία. Δεν είχαν όνομα. Είχαν νούμερο. Νύχτα βγαίνανε από τα εργοστάσια και νύχτα έμπαιναν. Από την άλλη, οι Γερμανοί κατακρεούργησαν αυτή τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου και δεν μας έχουν αποκαταστήσει ιστορικά, ηθικά – οικονομικά ποτέ μέχρι σήμερα! Για να μην πω για την πολιτιστική μας κληρονομιά που βρίσκεται στα μουσεία τους. Αλλά αν πάρουμε τις φρεγάτες, τα υποβρύχια τους, εάν καταναλώνουμε τα προϊόντα τους, τότε βεβαίως θα είμαστε καλοί!”
    Ο Μεγάλος Γερμανός  δραματικός συγγραφέας και ποιητής ΣΙΛΛΕΡ, έγραψε ένα πολύ σημαδιακό ποίημα, με τον οποίον φανερώνει το γιατί οι υπόληπτοι Ευρωπαίοι έδειχναν και δείχνουν ένα ανεξήγητο μίσος για εμάς του Έλληνες. Ο ΣΙΛΛΕΡ λοιπόν, μέσα σε εκείνο το ποίημα, φανερώνει ακόμα το γιατί οι άλλοι λαοί της Ευρώπης μας πολεμούν.

Γράφει λοιπόν ο ΣΙΛΛΕΡ.

Καταραμένε Έλληνα,
όπου και να γυρίσω τη σκέψη μου,
όπου και να στρέψω την ψυχή μου,
μπροστά μου σε βρίσκω….
Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο,
αρχιτεκτονική, ΕΣΥ μπροστά μου.
Μπροστάρης και αξεπέραστος
Επιστήμη ζητώ, μαθηματικά
φιλοσοφία, ιατρική, ΕΣΥ
μπροστάρης και αξεπέραστος.
Για δημοκρατία διψώ, ισονομία
και ισοπολιτεία, ΕΣΥ
μπροστάρης και αξεπέραστος.
Αθλητισμό γυρεύω , το γιατρικό
του κόσμου μου, ΕΣΥ
μπροστάρης και αξεπέραστος.
Καταραμένε Έλληνα,
καταραμένη γνώση,
γιατί να σε αγγίξω;
Για να καταλάβω πόσο μικρός είμαι;
Ασήμαντος και μηδενικός.
Γιατί δεν με αφήνετε στη δυστυχία μου;


Μην απορείτε λοιπόν Έλληνες, γιατί τόσο μίσος, γιατί τόση χολή, γιατί τόση διαστρέβλωση της ιστορίας μας. Το φως της ΓΝΩΣΗΣ, το ΦΩΣ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, το ΦΩΣ της Ελληνικής ψυχής ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε τόσο δυνατό, που ακόμα και σήμερα όλοι αυτοί δεν μπορούν να αντέξουν τη λάμψη του.

                                                                                                ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ


Σημείωση:
1. Από το προσωπικό Αρχείο του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος
     Ιωάννη Μαργέλη.
2. Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”.

ΣΙΛΛΕΡ



ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ

ΚΑΒΡΑΚΟΣ



Βιαστική ταφή νεκρού Έλληνα στρατιώτη, υπό την επίβλεψη Γερμανού στρατιώτη.

ΟΧΥΡΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

ΟΧΥΡΑ


ΟΧΥΡΑ


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


ΚΑΒΡΑΚΟΣ

ΚΑΒΡΑΚΟΣ

ΚΟΡΥΖΗΣ

ΟΧΥΡΑ ΜΕΤΑΞΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου